A hétköznapok önkifejezése

Csoport kivág

Önismereti, kreativitást fejlesztő workshop sorozat, amely főként a nonverbális kommunikációra épít.
A kultúránk alapjait képező – de aktív tevékenységként a hétköznapokból mára szinte teljesen kikopott – művészeteket használja a fejlesztés eszközéül.

Öt művészi-kommunikációs területet alkalmaz az alábbi bontásban:

2022. dec. 7........ A csoportfolyamat indítása..... Szenzitív képzőművészeti tréning

2022. dec. 14...... Belső filmem............................ Szenzitív zenei tréning

2023. jan. 11...... Háttércsapat............................. Komplex dráma

2023. jan. 25...... Hangadó.................................. Aktív zenei tréning

2023. febr. 8....... Beépített műszerünk................ Mozgásos tréning

2023. febr. 22..... Tovavivő szövegek.................. Irodalomterápia

2023. márc. 8..... Az utam................................... Aktív képzőművészeti tréning

2023. márc. 22... A csoportfolyamat zárása........ Montázs, énkép

A foglalkozások havonta kétszer, szerdai napokon, 18-20 óráig tartanak.

Helyszín: Vaszprém, Wartha Vince utca 1. Pannon Egyetem felső kampusz, M épület 2. terem (a József Attila utcai bejárat mellett közvetlenül).

Az egyes alkalmak külön-külön is látogathatók, de igazi változás, fejlődés a teljes folyamattól várható igazán.

Regisztráció: a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött levéllel.

 

Ajánló:

Visszahúzó erőink leküzdéséhez sokféle út vezet. Emelhető a tudatosság foka, növelhető a cselekedetek racionalitása, pozitív irányba terelhető a beállítódás, kerülhetők a negatív gondolatok, és még számtalan egyéb eljárást ajánlanak a stressz kezelésére, a belső tartalékok mozgósítására.

A széles skálán belül az általam kínált tréningek azon módszerek sorába tartoznak, amelyek nem nagyobb odafigyelés, összpontosítás, erőfeszítés árán hatnak, hanem a természetes alkotókészség, játékosság felszabadításával nyújtanak olyan élményeket, hasznos tapasztalatokat, melyek – a személyiség változásához biztos hátteret adva – az élet minden területén hasznosíthatók.

Ezek a tréningek nem sulykolnak aranyszabályokat, nem hirdetnek mások által kinyilatkoztatott alapigazságokat, nem jelölnek ki egyetlen követendő irányt. Sőt: egyáltalán nem is tartalmaznak elméleti ismereteket. Ehelyett abban segítenek, hogy ki-ki megtalálhassa a saját útját, melyen haladva közelebb kerülhet mind valódi önmagához, mind pedig a többi emberhez.

A Hétköznapok önkifejezése című kreativitásfejlesztő tréningsorozat éppen abban kíván segíteni, hogy – biztonságunkat egy-egy ilyen „elfeledett” területen visszaszerezve – újra megtaláljuk a kapcsolatot belsőnk és a külvilág, illetve szavaink és a „művészi” kifeje­zés­­módok között. Így megszerzett önbizalmunk pedig a mindennapi kommunikációban és prob­lémameg­ol­dás­ban kamatozik majd.

Világképünkhöz olyan alapvető felismerésekkel járulhat hozzá az effajta alkotás, amelyek a ráció uralta beszéd által teljesen elérhetetlenek. A művészetek főként a szim­bó­lumok meta­nyelvére támasz­kodnak, ezáltal a világ – és benne önmagunk – megisme­résé­nek nem elsősorban a racio­nális, elemző, hanem az egész oldaláról közelítő, át­fogó útját járják.

A művészi kifejezésmód másik nagy haszna, hogy segíti a lelki egyensúly meg­találását, egészségünk megőrzését. Németh László így ír erről a (Képző)művészet-terápia című cikkében:

„A művészet – lélektani oldalról megközelítve – belső pszichés tartalmak eszközökön keresztül történő kifejezése, aminek célja ezen tudat- és érzelmi tartalmak mások felé közvetítése, illetve átélhetőségének és megérthetőségének elérése.

A pszichés betegségek – lélektani oldalról megközelítve – belső pszichés tartalmak tüneteken keresztüli kifejezése, aminek célja ezen tudat- és érzelmi tartalmak mások felé közvetítése, illetve átélhetőségének és megérthetőségének elérése.”

„A művészet elismert, értéket hordozó tevékenység; a betegség (elsősorban a pszichés betegségek) elutasítással, értékcsökkenéssel járó élethelyzetek.”

A művészetek nyelvén történő önkifejezés tehát hasznos irányba fordítja azon energiáinkat, amelyek – másféle lehetőség híján – rossz közérzet, nehezen bogozható belső gubancokat, sőt betegséget okozhatnak.

A tréningeket a Veszprém-Balaton Régió Kultúrájáért Közalapítvány 
Minipályázatok támogatásával valósítja meg a Pannon Színitanoda.

Logo

Copyright © 2018 mesegit.hu