• Kezdőlap
  • Meseterápia
  • Metamorphoses Meseterápiás Módszer

Metamorphoses Meseterápiás Módszer

A mesék hosszú évszázadokon át elsősorban felnőtteknek szóltak. Képes nyelvben elbeszélve olyan tudást közvetítettek, amely fontos és igaz volt a hallgatóság számára.

A szóbeli áthagyományozásban csak az a tudás maradhatott fent, amit a befogadók értettek és megéltek, vagy megélési lehetőségként kezeltek.

Aztán, ahogy feledésbe merültek a mesék forrását jelentő szertartások és rítusok, és egyre racionálisabbá, ugyanakkor viszont széttöredezettebbé vált tudásunk az élet egészéről, kezdtük a meséket úgy kezelni, mint bármilyen más történetet. És ha csak a sztorira figyelünk, a mesék képekben ábrázolt valósága képtelenségek sorozatává silányul.

Lassan eltűnnek vagy kiüresednek az életünk nagy fordulóihoz kötődő rítusok, amelyek például a születést, a felnőtté válást vagy a beavatásokat kísérték.

Arnold van Gennep etnológus ezeknek három fő fázisát különböztette meg: az elválasztó rítusok az elhagyandó állapotból vezetik ki az egyént, majd egy átmeneti állapot következik, amelyben az egyén próbatételeken esik át, csodás erőkkel érintkezik, megtisztul, majd az ezeket követő befogadó rítusok során új státusban tér vissza az életbe.

Fordítsuk le ezt az életünk gubancainak megoldására! Kivezetés a problémás vagy meghaladott élethelyzetből. Átmeneti állapot gondolkodással, elmélyüléssel és próbacselekvésekkel. Megtisztulás, majd visszatérés új minőségben a hétköznapokhoz.

Ebben segít a metamorphoses meseterápia. Ebben tudnak segíteni a mesék.
Copyright © 2018 mesegit.hu